Selamat kembali ke sekolah. Marilah mencapai kecemerlangan pada musim persekolahan yang baru ini.

Beza permohonan MRSM F4 Semenanjung dan Sabah Sarawak

Permohonan kemasukan ke MRSM Tingkatan 4 di Semenanjung Malaysia dan Sabah Sarawak mempunyai beberapa perbezaan. Perkara ini perlu diketahui bagi mengelakkan kekeliruan pemohon. Antara perbezaan tersebut adalah seperti berikut:

1. Kelayakan minimum
Pemohon Semenanjung hendaklah memperoleh keputusan minimum 6A 2B (A dalam Matematik dan Sains) dan tiada gred C,D dan E bagi subjek teras dalam PMR. Pemohon Sabah dan Sarawak pula hanya perlu memperoleh keputusan minimum 5A (A dalam Matematik dan Sains) dan baki subjek lain adalah B serta tiada gred C,D dan E bagi subjek teras dalam PMR.

2. Peperiksaan Percubaan PMR
Pemohon Semenanjung hendaklah lulus Peperiksaan Percubaan PMR di Sekolah Menengah Kebangsaan dengan memperoleh sekurang-kurangnya lulus dalam Subjek Matematik dan Sains. Namun, keputusan peperiksaan percubaan PMR pemohon Sabah dan Sarawak tidak diambil kira.

3. Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM)
Pemohon Semenanjung wajib mengambil UKKM dalam bulan Disember tetapi tidak perlu bagi pemohon Sabah dan Sarawak.

4. Cara memohon
Pelajar Semenanjung menggunakan keputusan Peperiksaan Percubaan PMR untuk mendapatkan nombor pin secara percuma di mana-mana Pejabat MARA Negeri, Pejabat MARA Daerah dan MRSM dalam bulan September. Setelah itu, permohonan akan dibuat secara online.

Pelajar Sabah dan Sarawak pula menggunakan keputusan Peperiksaan PMR sebenar untuk mendapatkan borang permohonan dengan bayaran RM5.00 di Pejabat MARA Negeri atau Pejabat MARA Daerah yang berdekatan bermula pada hari keputusan PMR diumumkan secara rasmi. Setelah itu, borang permohonan perlu dihantar melalui pos.

Tiada ulasan: